Deling af billeder på sociale medier

Deler du billeder på sociale medier - og bliver der også delt billeder af dig?

Nedenfor kan du læse om, hvad du må og ikke må, når du lægger billeder af andre på nettet.

Når du deler billeder af andre

Når du deler billeder af andre på internettet, f.eks. på sociale medier som Instagram og Facebook, vil delingen ikke være omfattet af de databeskyttelsesretlige regler, hvis delingen sker som led i rent personlige og familiemæssige aktiviteter.

Sådanne aktiviteter kunne f.eks. omfatte din deling af et billede af et familiemedlem eller en ven/veninde på din private Instagram, TikTok eller Facebook profil eller andet socialt medie, når delingen er sædvanlig, og sker uden, at du har et erhvervsmæssigt eller kommercielt formål.

Selv om databeskyttelsesreglerne i ovenstående tilfælde som udgangspunkt ikke gælder, bør du dog stadig bruge din sunde fornuft og tænke over, om delingen kan genere, udstille eller krænke den person, det handler om. Hvis du er i tvivl, så spørg vedkommende.

Hvis du har delt noget, som du troede var i orden, men det viser sig, at den anden person ikke bryder sig om det, så lyt til ham eller hende og fjern det igen. Det er god stil!

Når andre deler billeder af dig

Når andre deler billeder af dig, gælder det samme selvfølgelig for dem.

Har nogen delt et billede af dig, som du gerne vil have fjernet, så start med at bede den person, der har lagt billedet op, om at slette det. Hvis personen ikke vil det, kan du eventuelt tage fat på os i Datatilsynet. I de tilfælde, billederne er delt i rent privat sammenhæng, vil tilsynet dog desværre ikke kunne hjælpe, da reglerne om databeskyttelse som nævnt ikke gælder i sådanne tilfælde.

Vær derfor altid et godt eksempel selv og fjern billeder af andre, som du har lagt op. Fjern billederne, også selvom du tidligere har fået et ja til, at du måtte dele billedet.

Podcast om at dele billeder

Hvad skal man tænke over, når man deler billeder af andre? Hvad kan man gøre, hvis man gerne vil have billeder af sig selv slettet fra nettet igen?
Lyt til podcasten og bliv klogere, når Laura stiller spørgsmål til Lise, som er jurist i Datatilsynet.