Databeskyttelsessamarbejdet i norden

Her kan du læse om Datatilsynets tætte samarbejde med de øvrige nordiske datatilsyn.

Databeskyttelsessamarbejdet i Norden

De nordiske datatilsyn

Datatilsynet lægger stor vægt på at have et tæt samarbejde med de øvrige nordiske datatilsyn, da tilsynene har mange fælles interesser og synspunkter. De nordiske tilsyn er derfor i jævnlig kontakt om såvel konkrete som generelle emner.

Tilsynene afholder årligt et nordisk samarbejdsmøde med deltagelse af både ledelse, sagsbehandlere og IT-eksperter med et opfølgningsmøde senere på året.

Læs mere om de årlige møder og find erklæringerne fra møderne her:

(Møderne i 2020 og 2021 blev aflyst pga. Covid-19)

 

 

Databeskyttelsessamarbejdet i øvrigt

Grupper og konferencer

Den internationale arbejdsgruppe om databeskyttelse i teknologi

Den såkaldte Berlin-gruppe, der har skiftet navn til International Working Group on Data Protection in Technology, har i 2023 afholdt to møder i Rom og Ottawa. Gruppen fokuserer på nye informationsteknologier og tendenser med henblik på at afdække fremtidige implikationer for databeskyttelse og privatliv samt på at give anbefalinger til interessenter. Arbejdet afspejles i
rækken af publicerede udtalelser, såkaldte working Papers, som er tilgængelige på gruppens hjemmeside. I 2023 har gruppens fokus på privatliv og sikkerhed vedrørt følgende Working Papers:

  • Smarte byer: Vedrører brugen af personoplysninger opsamlet fra de enheder, beboerne i byen benytter i deres dagligdag og den interaktion, der kan skabes ved brug af de såkaldte beacons (antenner, der opsamler oplysninger direkte når en enhed passerer forbi).
  • Ansigtsgenkendelse: Vedrører brugen af ansigtsgenkendelse, både i forhold til selve indsamlingen af oplysninger, men også for så vidt angår brugen af disse i forhold til overvågning, biometrisk genkendelse samt forholdet til retshåndhævelse.
  • Telemetri og diagnostiske data: Forholder sig til indsamling og behandlingen af denne type oplysninger ved brug af applikationer, software og hardware. Der er i dokumentet fokus på den ugennemsigtige informationsindsamling hos den enkelte og det faktum, at den registrerede ikke har nogen eller kun ringe sikkerhed for, hvordan oplysningerne benyttes. Gruppens mål har været at få lavet beskrivelser og oplæg til at adressere de pågældende problemstillinger.

I årets løb har gruppen i øvrigt arbejdet med aktuelle emner, som indeholder problemstillinger med hensyn til databeskyttelse og beskyttelse af privatliv, eksempelvis, blockchain, digitale penge, quantum computing, neuroteknologi, generativ AI, biometri i elektronisk online autentifikation, ISO-standardisering, privatlivsbeskyttelse ved ICANN’s RDS (Registration Directory Services) for internettet og forhold omkring forfølgelse og uønsket opmærksomhed i digital forstand (såkaldt cyber bullying og stalking).


Global Privacy Assembly
Global Privacy Assembly (GPA) er et globalt forum, som har til formål at fremme samarbejdet mellem nationale databeskyttelsesmyndigheder. GPA mødes årligt til en konference, hvor der
vedtages rapporter og resolutioner mv. om aktuelle databeskyttelsesemner. Udkast til rapporter og resolutioner forberedes inden konferencen i en række arbejdsgrupper bestående af repræsentanter fra de nationale databeskyttelsesmyndigheder. Datatilsynet deltager i bl.a. den såkaldte Berlin-gruppe, der har skiftet navn til International Working Group on Data Protection in Technology.

Konferencen består dels af en lukket del forbeholdt de tilsynsmyndigheder, som er medlem af GPA, og en åben del tilgængelig for alle. På konferencen i 2023 i Bermuda, som Datatilsynet ikke deltog i, vedtog GPA en række resolutioner. Der blev bl.a. vedtaget en resolution om kunstig intelligens i forbindelse med ansættelse og en resolution om behandling af sundhedsdata til forskningsformål samt en resolution om GPA’s strategiske fokusområder for 2023-2025, hvor der bl.a. vil være fokus på de registreredes rettigheder og styrkelse af databeskyttelsesmyndigheders kapacitet.


Den europæiske konference - "Forårskonferencen" 
Den europæiske konference for databeskyttelsesmyndigheder, også kaldet Forårskonferencen, afholdes en gang årligt. Datatilsynet var repræsenteret på konferencen i 2023, som blev afholdt i Budapest. På konferencen blev bl.a. nye teknologiers indvirkning på vores tænkning, vores menneskelige relationer, vores sprog og på den måde, samfundet fungerer på, drøftet. Derudover blev de indbyrdes forbindelser mellem konkurrence- og databeskyttelseslovgivningen drøftet. Der blev bl.a. set nærmere på, hvordan disse to retsområder og tilsynsmyndighederne på området kan støtte og lære af hinanden.

For første gang var der også arrangeret en åben del på konferencen, som andre aktører end databeskyttelsesmyndigheder kunne deltage i. Emnet for den åbne del var databeskyttelsesrådgivere, hvor betydningen af veludviklede DPO-netværk og databeskyttelsesrådgiverens rolle internt i en organisationblev drøftet.